Butiken

En guide för kosttillskott

Kosttillskott hos Jabb.se

Är kosttillskott något nytt för dig eller känner du dig lite osäker på alla produkter som finns att välja bland? Proteinshakes, BCCA och PWO är några termer som man ofta hör i träningskretsar, men vad betyder dessa och varför ska man bruka dom? Vi har satt ihop denna guide för att hjälpa till att navigera världen av kosttillskott.

Kosttillskott är precis vad det låter som - ett tillskott till din kost. Det är viktigt att förstå att det inte ersätter en balanserad och näringsrik diet, utan snarare kompletterar den. En sund kost är grunden för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen för att hålla sig frisk och må bra. Men för dem som tränar intensivt kan kosttillskott vara ett praktiskt sätt att säkerställa att man får i sig tillräckligt med näring.

Marknaden för kosttillskott är omfattande och skiftar beroende på vilka behov du har. Det kan vara överväldigande att välja bland alla produkter som finns tillgängliga. Vi vill påpeka att inte alla kosttillskott är lämpliga för alla. Ett kosttillskott ska lösa en specifik situation och ha en tydlig funktion. I den här guiden går vi igenom dom mest populära kosttillskotten och dess basala funktioner.


Proteinpulver

Proteinpulver är ett populärt kosttillskott bland fitnessentusiaster och idrottare för att öka sitt proteinintag och främja muskeluppbyggnad och återhämtning. Den mängd protein som behövs för att bygga muskler effektivt kan vara svårt att uppnå genom att bara äta mat. En skopa proteinpulver innehåller t ex lika mycket protein som 4 ägg, eller en hel kycklingfile. Därför är det fördelaktigt att supplementera sin kost med proteinpulver när man försöker bygga muskelmassa.

Proteinpulver kommer i olika former, men några om dom vanligaste källorna är Vassle (mjölk,) ägg och  veganska alternativ som soja, ris och ärprotein. Vårt eget proteinpulver är t ex gjort på 100% Vassle, det är en snabbt absorberande proteinkälla som är rik på essentiella aminosyror och grenade aminosyror, särskilt leucin. Vassleprotein är känt för sin förmåga att snabbt tillhandahålla protein till musklerna, vilket gör det till ett populärt val för att främja muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning.


När ska man dricka protein?

Proteinpulver kan tas vid olika tillfällen beroende på individuella mål och träningsschema. Här är några vanliga tidpunkter för intag av proteinpulver:

Efter träning: Ett av de vanligaste tillfällena att ta proteinpulver är direkt efter träning. Efter träning behöver kroppen snabbt tillgängligt protein för att återuppbygga och reparera musklerna som har brutits ned under träningen. Vassleprotein, på grund av sin snabba absorption, är särskilt fördelaktigt att konsumera efter träning.

Mellan måltider: Om det går lång tid mellan måltider kan proteinpulver vara ett praktiskt sätt att hålla kroppen mättad och förse den med en konstant tillförsel av protein under dagen.

Före läggdags: Att ta proteinpulver före läggdags, särskilt en långsamt absorberande form som kaseinprotein, kan hjälpa till att förebygga muskelnedbrytning under natten och främja muskelåterhämtning och tillväxt.

Innan träning: För vissa kan att ta proteinpulver före träning vara fördelaktigt för att förse musklerna med bränsle och förhindra muskelnedbrytning under träning. Detta kan vara särskilt användbart om det går lång tid mellan måltider före träning.

Vid behov av extra protein: Ibland kan det vara svårt att få tillräckligt med protein genom vanliga måltider, särskilt för personer med höga träningsvolymer eller specifika näringsbehov. Proteinpulver kan då vara ett användbart komplement för att uppnå det dagliga proteinintaget.


Aminosyror

Proteiner utgör själva grundstenarna för musklerna och utgör också en utmärkt energikälla för kroppen. Aminosyror är de byggstenar som utgör proteiner. Dessa aminosyror kan delas in i två kategorier: icke-essentiella och essentiella. Kroppen kan producera icke-essentiella aminosyror självständigt, medan de essentiella måste tillföras genom mat eller kosttillskott. Aminosyrorna transporteras via blodet till musklerna och har en positiv effekt på processen kallad muskelproteinsyntes. Det innebär att högre nivåer av proteinsyntes kan resultera i ökad muskelmassa på lång sikt. 

Vad är skillnaden på BCAA och EAA?

Både BCAA (Branched Chain Amino Acids) och EAA (Essential Amino Acids) är typer av aminosyror som är viktiga för kroppens funktioner, särskilt när det gäller muskeltillväxt och återhämtning efter träning. Skillnaden mellan dem ligger främst i deras sammansättning och funktion:

BCAA: BCAA består av tre grenade aminosyror, nämligen leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror anses vara "grenade" på grund av deras kemiska struktur. BCAA är kända för att spela en viktig roll i muskelproteinsyntesen och muskelreparationen. Leucin, i synnerhet, anses vara särskilt viktig för att stimulera proteinsyntesen och främja muskeltillväxt.

EAA: Essentiella aminosyror är de aminosyror som kroppen inte kan producera självständigt och därför måste tillföras genom kosten eller kosttillskott. EAA inkluderar totalt nio aminosyror: leucin, isoleucin, valin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan och histidin. Dessa aminosyror är avgörande för att upprätthålla olika kroppsfunktioner, inklusive proteinsyntesen, celltillväxt och reparationsprocesser.

Sammanfattningsvis kan man säga att BCAA är en delmängd av EAA, och medan BCAA fokuserar på de tre grenade aminosyrorna, inkluderar EAA alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för optimal funktion. Båda typerna av aminosyror kan vara användbara som kosttillskott för att främja muskeltillväxt, återhämtning och prestation vid träning, men EAA ger en komplettare aminosyraprofil som kan vara fördelaktig i vissa situationer.


Kreatin

Kreatin är en naturligt förekommande förening som finns i kroppen, särskilt i musklerna, och spelar en viktig roll i energiomsättningen. Det är ett av de mest studerade kosttillskotten inom träning och idrott på grund av dess förmåga att öka prestationen och främja muskeltillväxt.

När du konsumerar kreatin så lagras det främst i musklerna i form av kreatinfosfat. Kreatinfosfat fungerar som en snabb tillgänglig energikälla under kortvarig och intensiv fysisk aktivitet, som exempelvis styrketräning eller sprint.

Genom att öka mängden kreatin i musklerna kan man förbättra prestationsförmågan under träning, öka muskelvolymen och främja återhämtningen mellan träningspassen. Dessutom har kreatintillskott visat sig kunna minska muskeltrötthet och öka styrka samt muskelmassa.

Jabb's egna Kreatin är tillverkat av 100% Creatine Monohydrate, den mest populära formen av kreatin.

Kreatin kan tas när man vill på dygnet, och kan blandas med protein eller andra produkter. Förslagsvis tar man kreatin en gång per dag, varje dag under några veckor, för att sedan göra ett uppehåll innan man kör kreatin igen.


PWO

PWO står för "Pre-Workout" och är en typ av kosttillskott som vanligtvis används av individer före träning för att förbättra prestationen, öka energinivåerna och öka fokus under träningspasset. PWO-tillskott kan innehålla olika ingredienser, inklusive stimulantia såsom koffein, aminosyror såsom BCAA och EAA, kreatin, beta-alanin, och andra ämnen som är avsedda att öka uthållighet, muskelstyrka, och muskelpump.

Målet med PWO är att ge användaren en "boost" av energi och fokus för att maximera träningens effektivitet och resultat. Många PWO-tillskott innehåller även ingredienser som kan öka blodflödet till musklerna, vilket kan bidra till att förbättra muskelpumpen och prestationsförmågan.

Det är viktigt att notera att effekterna av PWO kan variera mellan individer och att det är viktigt att använda dem med försiktighet och följa doseringsanvisningarna på förpackningen. Vissa personer kan vara känsliga för vissa ingredienser i PWO-tillskott, så det är viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar och konsultera en läkare om man har några hälsobekymmer eller tar andra mediciner.


Fettförbrännare

Fettförbränningstillskott är kosttillskott som utformats för att hjälpa människor att förlora fett och gå ner i vikt genom olika mekanismer. Dessa tillskott innehåller vanligtvis en kombination av ingredienser som anses främja fettförbränning, öka energiförbrukningen, minska aptiten eller förbättra metabolismen.

Exempel på vanliga ingredienser i fettförbränningstillskott inkluderar:

Koffein: En stimulant som kan öka energiförbrukningen och förbättra fettoxidationen.

Grönt te-extrakt: Innehåller antioxidanter och ämnen som kallas katekiner, vilka kan öka ämnesomsättningen och fettförbränningen.

Kolin: Hjälper till att transportera fett från levern och främjar fettomsättningen.

L-karnitin: Ett ämne som hjälper kroppen att använda fett som bränsle genom att transportera fettsyror till mitokondrierna där de förbränns för energi.

Krom: Kan bidra till att reglera blodsockernivåerna och minska sötsug.

Cayennepeppar: Innehåller en förening som kallas capsaicin, som kan öka ämnesomsättningen och fettförbränningen genom att öka kroppens temperatur.

Det är viktigt att notera att fettförbränningstillskott inte utgör en mirakelkur för viktminskning och att deras effektivitet kan variera mellan individer. De är oftast mest effektiva när de används tillsammans med en hälsosam kost och regelbunden motion. Innan man börjar använda fettförbränningstillskott är det viktigt att konsultera en läkare, särskilt om man har några befintliga medicinska tillstånd eller tar andra mediciner.


Vitaminer och Mineraler.

Här hittar ni produkter som t ex b-vitamin, c-vitamin, d-vitamin, zink, magnesium, järn, omega 3 m.m.

C-vitamin, askorbinsyra, är en vitamin som är avgörande för kroppens immunförsvar, sårläkning och kollagenproduktion. Den finns i frukt och grönsaker som citrusfrukter, paprika och broccoli. 

B-vitaminer utgör en grupp vattenlösliga vitaminer som är viktiga för energiproduktion, nervsystemets hälsa och bildandet av röda blodkroppar. Dessa inkluderar B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (kobalamin). 

D-vitamin, även känd som kalciferol, är en fettlöslig vitamin som hjälper till att upprätthålla hälsosamma ben och tänder genom att reglera kalcium och fosforabsorptionen i kroppen. Det kan produceras naturligt i huden när den exponeras för solljus och finns också i vissa livsmedel som fet fisk och berikade mejeriprodukter. D-vitamin är också viktigt för immunsystemet och muskelfunktionen.

Zink och Magnesium, eller ZMA är ett kosttillskott som kombinerar zink, magnesium och vitamin B6 i en specifik proportion. Dessa näringsämnen spelar alla viktiga roller för kroppens funktioner och prestation, särskilt för dem som tränar hårt.

Zink är en mineral som är involverad i över 300 enzymreaktioner i kroppen och är avgörande för immunförsvaret, proteinsyntesen och celltillväxten. Magnesium är också en viktig mineral som bidrar till att reglera muskel- och nervfunktionen, energiproduktionen och benhälsan. Vitamin B6 är nödvändig för över 100 olika enzymreaktioner och är särskilt viktig för proteinsyntesen och aminosyrametabolismen.

Kombinationen av dessa tre näringsämnen i ZMA-tillskott har föreslagits kunna öka muskelstyrka och -massa, förbättra återhämtning och främja en bättre sömnkvalitet. Detta gör det till ett populärt val bland idrottare och aktiva individer som strävar efter att optimera sin träning och återhämtning.


MVH Jabb.se

Det finns många fler kosttillskott i vårt sortiment och ute på marknaden, både för breda och specifika syften. Dom kosttillskott som täcks i denna guide är några av dom mest populära kosttillskotten och även dom produkter som vi på Jabb brukar själva. Om ni har specifika frågor eller funderingar gällande våra kosttillskott så är ni varmt välkomna att e-maila oss på info@jabb.se eller besöka oss direkt i vår butik på Arenavägen 23.

Avslutningsvis så vill vi säga att vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och säljer inga kosttillskott som är dopingklassade.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.